SAUMAL бие сүтінің құрамы®

Біздің ата-бабаларымыз саумалды емдік мақсатта қолдана отырып, оның организм үшін неге пайдалы екенін ғылыми түсіндіре алмады. Бірақ ғылымның дамуы мен жүргізілген көптеген халықаралық зерттеулердің арқасында біз SAUMAL ® препаратын адам үшін соншалықты пайдалы және ерекше ететінін білеміз.

Сүтқоректілердің кез-келген сүті келесі құрамға ие:

Ақуыздар, майлар, көмірсулар, дәрумендер мен минералдар, сонымен қатар су.

Ақуыздар казеин мен сарысуы бар ақуыздармен ұсынылған. Өз кезегінде сарысуы бар ақуыз лактоглобулин, лактальбумин, альбумин, иммуноглобулин, лактоферрин, лизоцим және басқалардан тұрады.

Бие, емшек және сиыр сүтінің құрамын 100 мл-ге салыстыру.

Бие, емшек және сиыр сүтінің құрамын 100 мл-ге салыстыру.

Бие сүті өзінің құрамы бойынша ана сүтіне барынша жақын және альбумин тобына жатады, яғни онда Сарысуы бар ақуыздар казеинге қарағанда көп. Басқа үй жануарларының сүті (есектерді қоспағанда) казеинге жатады топ, өйткені оларда казеин басым.

Бие мен ана сүтінің құрамы жағынан ұқсастығы жылқы мен адамның ас қорыту жүйелерінің ұқсастығымен түсіндіріледі.

Олардың ұқсас пішінді бір камералы асқазандары бар. Сол уақытта барлық дерлік шөпқоректі жануарлар бар многокамерные желудки.

Бие сүтінің сарысулық ақуыздары

Бие сүтіндегі Сарысу ақуыздары сиырға қарағанда екі есе көп және олар маңызды амин қышқылдарына бай. Ақуыздар аминқышқылдарының тізбегі болып табылады және ішекте олар жеке аминқышқылдарына бөлініп, денеге сіңеді. Олардың жұқа құрылымы бар, сондықтан олар денеге өте жақсы сіңеді.

Триптофан

Бие сүтіндегі барлық маңызды аминқышқылдарының ішінде триптофанды бөлек ажыратуға болады.

Дене триптофанды ниацин (В3 дәрумені), серотонин және мелатонин алу үшін қолданады. Ниацин көмірсулар, майлар мен ақуыздарды энергияға айналдыру үшін қажет. Серотонин («бақыт гормоны» деп аталады) көңіл-күйді, тәбетті және жыныстық қозуды реттеуге қатысады. Мелатонин ұйқы мен циркадиялық ырғақты реттейді. Мұның бәрі репродуктивті, асқазан-ішек және иммундық жүйелерге әсер етеді.

Лактоферин

Бие сүтінің аса құнды ақуыздарының бірі жоғары және жан-жақты биологиялық белсенділігінің болуына байланысты лактоферрин болып табылады. Қазіргі уақытта лактоферрин сүт ақуызын зерттеу және практикалық қолдану тұрғысынан өте перспективалы.

Лактоферриннің қандай функциялары бар?

Біріншіден, лактоферрин бактериялар мен вирустарды өлтіруге қабілетті. Кейбір жағдайларда лактоферрин бактериялық жасушамен тікелей әрекеттеседі, оны бұзады немесе жанама түрде: бактериялардың өміріне қажетті темір иондарын алады. Осылайша, ол шырышты қабаттарда тұратын патогендік бактериялардан қорғайды. Ол табиғи антисептик ретінде қолданылады. Кейбір грам-позитивті және грам-теріс бактерияларға, сондай-ақ кейбір вирустар мен саңырауқұлақтарға қарсы бактерияға қарсы әсер етеді. Лактоферрин иммундық жауапта модуляциялық рөл атқарады. Инфекциялар мен қабынулардың алдын алуға және/немесе тоқтатуға қатысатын әртүрлі гормоналды және жасушалық компоненттерді ынталандырады немесе басады.

Лактоферрин сонымен қатар фунгицидтік және антипаразиттік белсенділікті көрсетеді, яғни.микроскопиялық саңырауқұлақтар мен кейбір паразиттерді өлтіруге қабілетті.

Аталған қасиеттерінің арқасында лактоферрин негізгі тамақтану көзі ретінде емшек сүтін алатын жаңа туған нәрестенің спецификалық емес иммунитетінің негізгі факторы болып саналады.

Лизоцим

Лизоцим-сарысуы бар ақуыздың тағы бір маңызды құрамдас бөлігі.

Лизоцим-патогендік бактериялардан, саңырауқұлақтардан және вирустардан туа біткен қорғауды қамтамасыз ететін ерекше фермент. Негізінен, организмдегі лизоцим қоршаған ортамен байланыста болады – асқазан-ішек жолдарының шырышты қабығында, лакрималды сұйықтықта, сілекейде, назофаринс шырышында және т. б.

Бие сүтінде емшек сүтіне қарағанда 4 есе көп лизоцим бар. Сиыр сүтінде лизоцим тек аз мөлшерде кездеседі.

Лизоцимнің Бактерияға қарсы әсері.

Ауыз қуысы мен жұтқыншақ қоздырғыштардың кіру қақпасы ретінде қызмет етеді. Таңқаларлық емес, бұл биотопта, атап айтқанда сілекейде әртүрлі микробқа қарсы молекулалардың едәуір мөлшері бар, олардың арасында лизоцим ерекше орын алады. Бактерияларды өлтірудің екі қосымша механизмі бар (ферментативті және катионды) лизоцим патогендік бактериялардың оның бактерияға қарсы әсерінен толық кету ықтималдығын азайтады.

Сондай-ақ, лизоцим айтарлықтай вирусқа қарсы және антифункционалды әсерге ие. Лизоцимнің микробқа қарсы әсері оның патогендік бактериялар мен саңырауқұлақтардың биофильмдерін жою қабілетіне байланысты. Грек тілінен аударғанда лизис жасушалар мен олардың жүйелерінің бұзылуын, еруін білдіреді.

Лизоцим сонымен қатар қабынуға қарсы әсерге ие.

Емшек сүті лизоцимі шала туылған нәрестелерді, шала туылған нәрестелерді және нәрестелерді әртүрлі жұқпалы ауруларға қарсы қорғаудың маңызды факторы болып саналады.сүт.

Маңызды амин қышқылдарының құрамы

Бие сүтінде аминқышқылдары бар:

Бие сүтінде иммуноглобулиндер-ағзаның иммундық қорғаныс қызметін атқаратын күрделі құрылымдағы ақуыздар бар. Сүт құрамындағы иммуноглобулиндер (Ig) құрылымы мен қасиеттеріне байланысты 5 негізгі сыныпқа бөлінеді: IgD, IgE, IgM, Ida, IgG. Бие сүтінде вирустар мен токсиндерді бейтараптандыратын, эпителий бетінде бактериялардың түзілуіне жол бермейтін және лейкоциттік фагоцитозды белсендіретін соңғы үш кластағы фракциялар басым.

Бие сүтінің майлары

Сүтте доп түрінде ұсынылған сүт майы олеин қышқылының салыстырмалы түрде жоғары болуына байланысты жұмсақ май болып табылады, және ол негізінен қысқа тізбекті май қышқылдары болғандықтан, оңай сіңеді.

Майлар немесе липидтер организмдегі негізгі энергия көзі болып табылады. Олар сонымен қатар қажет болған кезде денемізге су сақтауда маңызды рөл атқарады. Липидтері бар бірқатар өнімдер бар, сондықтан күнделікті ең төменгі деңгейге жету қиын емес, бірақ мәселе оның көптігінде.

Бие сүтінің құрамында аз мөлшерде май бар, 1,5% – дан аспайды және бұл оны тұтынған кезде липидтердің жеткілікті мөлшерін сақтауға мүмкіндік береді.

Бір қызығы, бие сүтінде май аз, бірақ негізінен пайдалы қанықпаған Omega -3 және Omega -6, линол қышқылы, линолен қышқылы, пальмитол қышқылы, олеин қышқылы.

Қаныққан май қышқылдары

Қанықпаған май қышқылдары

Полиқанықпаған май қышқылдары

Майдың төмен мөлшеріне қарамастан, емшек сүті мен бие сүтінің материалдық құрамының ұқсастығы айқын. Сүттің екі түрінің ұқсастығы май шарларының мөлшерінен де көрінеді, олар сиыр, ешкі және қой сүтінің май шарларының мөлшерінен гөрі аз және оңай сіңіріледі. Сондай-ақ бие сүтінің казеин бөлшектері (мицеллалар) сиыр сүтіндегі ұқсас заттармен салыстырғанда едәуір аз, бұл оңай сіңімділікке ықпал етеді.

Сүттің жекелеген түрлерінің май қышқылдарының үлгілерін салыстыру кезінде емшек және бие сүтіндегі қаныққан май қышқылдарында стеарин қышқылының үлесі салыстырмалы түрде төмен, ал емшек сүтіндегі қанықпаған май қышқылдарының жоғары үлесі олеин қышқылына түсетініне назар аударылады. Сиырдың, сондай-ақ ешкі мен қой сүтінің жетіспеушілігі деп аталатын линол қышқылы мен линолен қышқылының полиқанықпаған май қышқылдарының салыстырмалы түрде төмен мөлшері емшек және бие сүтіндегі линол қышқылының жоғары құрамына қарсы тұрады. Бие сүтінде сонымен қатар линолен қышқылының үш негізгі полиқанықпаған май қышқылдарының көп мөлшері бар.

Бие сүтінің майында иммундық жүйені ынталандыратын және ағзаның спецификалық емес төзімділігі факторы болып табылатын маңызды майлы ( линол және линолен) қышқылдар бар , осылайша патогендік бактериялар, вирустар мен канцерогенді заттар организмге енеді

Сиыр, ешкі, қой, бие және емшек сүтінің сүт майының құрамы май қышқылдарының жалпы құрамына пайыздық қатынаста.

Лактоза

Бие сүтіндегі көмірсулар сүт қантымен – лактозамен ұсынылған.

Пайыздық мазмұны лактоза мөлшері жылкынын сүтте осындай сияқты материнском.

Лактоза-керемет энергия көзі. Бұл зат адам ағзасындағы кальций алмасуын оңтайландыруға қабілетті. Сонымен қатар, ол ішек микрофлорасының қалыпты құрамын тиімді қолдайды, өйткені сүт қант – бұл лактобактериялар үшін ең жақсы тағам, бұл ішекте шірік процестерінің дамуына жол бермейді.

Лактоза-жүйке жүйесінің күшті стимуляторы. Сондай-ақ, көптеген сарапшылар бұл жүрек-тамыр ауруларының дамуына жол бермейді деп мәлімдейді.

Дұрыс емес диета, фаст-фуд, хлорланған ауыз су, алкоголь, стресс сияқты факторлар ішек микрофлорасының тепе-теңдігін бұзады. Пайдалы және патогендік бактериялар арасындағы тепе-теңдік бұзылған кезде қоректік заттардың сіңуіне және ішек уыттылығының пайда болуына байланысты проблемалар пайда бола бастайды.

Жасанды қоспадағы емшек сүтінің, бие сүтінің және лактозаның лактозасының айырмашылығы неде?

Лактоза-емшек сүтінің маңызды көмірсуларының бірі. Бірақ қоспаны өндірушілер олардың өнімдерінде лактоза бар деп жазады. Кейде жасанды тамақтандыратын балаларды лактозасыз қоспаларға ауыстыруға тура келеді, өйткені олардың денесі лактозаны өңдей алмайды.

Емшек сүтіндегі және қоспадағы лактоза лактозаның екі түрлі изомері екендігі белгілі болды.

Әйел сүтіндегі көмірсулардың негізгі көзі бета-лактоза (β-лактоза) болып табылады. Лактоза емшек сүтінің барлық қанттарының 80-90% құрайды және баланың энергия қажеттіліктерінің 40% – ын қамтамасыз етеді. Бие сүтінің лактозасы, әйел сүті сияқты, бета-лактозадан тұрады және бірдей мөлшерде.

Сиыр сүтінде және, тиісінше, қоспаларда альфа-лактоза (α-лактоза) бар.

Α-лактозадан айырмашылығы, емшек сүтінің β-лактозасы аш ішекте баяу сіңеді, сондықтан аш ішектің төменгі бөліктерінде, ал α-лактоза – жоғарғы бөлігінде ыдырайды және сіңеді.

Аш ішекте β-лактозаның гидролизі глюкоза мен галактозаның түзілуіне әкеледі. Галактоза орталық жүйке жүйесінің (ОЖЖ) дамуына қажетті галактолипидтердің құрамдас бөлігі болып табылады. Сонымен қатар, галактоза жасушаішілік ферменттердің жұмысына жауап беретін галактоза бар жасушалық рецепторлардың бөлігі болып табылады. Галактоза сонымен қатар ішек сүт қышқылы бактерияларының субстраты болып табылады.

Барлығы 500 мл бие сүті ағзаның С дәруменіне күнделікті қажеттілігін қамтамасыз етеді!

Сублимациялық кептіру әдісімен алынған бие сүтінің тағамдық құндылығын бағалау органолептикалық және биологиялық қасиеттері бастапқы өнімнен іс жүзінде ерекшеленбейтінін көрсетті, бұл сенімді қаптамамен бірге дайын өнімді ерекше жағдайларды қажет етпей ұзақ уақыт сақтауға мүмкіндік береді. Сонымен қатар, құрғақ бие сүті тез қалпына келеді және жаңа сүттен еш айырмашылығы жоқ.

Микроэлементтер

Макроэлементтер